Teden odločitev

Predzadnji krog v ligi PARKL je postregel z nekaj dobrimi tekmami in prav tako tudi z nekaj presenečenji. Rezultati tekem so še nekoliko oklestili možne razplete, ki jih sedaj ostala le še peščica (štirje, če smo natančni). Ne glede na to, da so v zadnjem krogu štiri tekme, sta dve povsem nepomembni za končno razvrstitev na lestvici. Tekmi KK Adecco vs Rams in MB Vikingi vs KK Starše Čiro, ki se bosta igrali v soboto, sta tako brez teže in sta revialnega pomena. Tekmi ŠD Kidričevo vs ICOS 20:45 @ ŠD Kidričevo in KK Starše vs KK Ruše 20:20 @ KK Starše, ki se bosta igrali v petek, pa bosta določili zadnjega polfinalista, kot tudi ekipo, ki se bo borila za obstanek.

Poleg odločitev o zadnjih dveh pomembnih mestih (4. in 7.), bo v tem tednu sprejetih tudi več odločitev, ki bodo vplivale na nadaljni potek lige PARKL, a več o tem nekoliko kasneje, za začetek si poglejmo odločitve, ki bodo padle na igrišču in bodo vplivale na stanje na lestvici.

Vrh lestvice je tako že določen in s tem tudi prvi polfinalni par. Ekipi Rams (2. mesto po rednem delu) in MB Vikingi (3. mesto po rednem delu), bodo na dveh medsebojnih obračunih iskali pot v finale. Ramsi bodo imeli prednost “domačina” kar pomeni, da bo druga tekma pri njih doma. Bolj kot sama lokacija, bo verjetno pomemben dan izvedbe tekmovanja, glede na to, da obe ekipi igrata domače tekme v dvorani II. gimnazije Maribor. Prva tekma bo tako verjetno na sporedu v soboto, 21., povratna pa v sredo 24. marca.

Ekipa KK Adecco (1. mesto po rednem delu), še vedno čaka na nasprotnika, ki bo določen v prihajajočem tednu, zanj pa se še vedno potegujejo trije kandidati.

Usodo imajo povsem v svojih rokah v ŠD Kidričevo. Kiks ekipe Icos proti Rušam, jim je na široko odprl vrata v zaključne dvoboje. Zmaga proti ekipi Icos jim prinese 4. mesto, poraz pa 6. mesto.

Ekipa Icos si je v soboto naredila medvedjo uslugo. Za umetnike, prej znane kot Oldiči, je to že neke vrste tradicija. Proti koncu tekmovanja stvari preidejo iz “zicerja” na “hail mary”. Če želijo vloviti 4. mesto, bodo morali premagati ekipo ŠD Kidričevega. A samo to ne bo dovolj, potrebovali bodo tudi pomoč ekipe iz Starš, ki bo morala premagati ruške medvede. V kolikor jim v ekipi Starše ne bodo ustregli, bodo navkljub zmagi dosegli le 5. mesto. V primeru poraza proti ŠD Kidričevo, bodo pristali na 6. mestu.

Ekipa KK Ruše je navkljub slabim izgledom največ iztržila iz predzadnjega kola. Dosegli so zelo pomembno zmago proti ekipi Icos in to za več kot 2 točki, tako da so boljši v medsebojni koš razliki, kar jim daje prednost v primeru enakega števila zmag in porazov. Prav tako so jim pomagali Vikingi, ki so odpravili ŠD Kidričevo. V zadnjem krogu so tako v podobni situaciji kot ekipa Icos, kjer jim lastna zmaga proti ekipi iz Starš samo odpre vrata, šele poraz ekipe Kidričevega proti Icosom pa jih pelje skozi in na 4. mesto. V tem primeru imajo namreč 6 zmag, enako kot ekipa Icos, vendar imajo boljšo koš razliko v medsebojnih tekmah, ter so tako višje uvrščeni. V kolikor bi na tej tekmi zmagala ekipa Kidričevega, bodo osvojili 5. mesto. V primeru svojega poraza proti Staršam, pa bodo pristali celo na 7. mestu, saj imajo v tem primeru dva poraza proti Staršam, s katerimi bi pristali v krogu treh ekip Ruše, Starše in poraženec ŠDK/ICOS, ki bi imeli po pet zmag in bi se borili za razvrstitev od 5-7 mesta.

Za ekipo KK Starš je računica bolj preprosta. V primeru zmage proti Rušam, so 5., ne glede na to, da imajo medsebojno koš razliko slabšo tako od ekipe Icos, kot od ekipe ŠD Kidričevo, s katerimi bi se znašli na enakem številu točk na lestvici. Razlog tiči v ekipi iz Ruš, ki bi jo izmed te trojice edini premagali dvakrat, kar pomeni da imajo v trojici največ točk, Ruše pa najmanj. V kolikor proti Rušam zgubijo, so s štirimi zmagami na 7. mestu.

Zadnje 8. mesto je tako že zasedla ekipa KK Starše Čiro, ki bi tudi ob zmagi nad Vikingi in porazom KK Starš, zaradi slabše medsebojne koš razlike, ostala tam. Čirotovi se tako skoraj gotovo selijo v 2. ligo., saj je KK Podčetrtek bil že od samega vstopa pod okrilje PARKL bil zelo zagret za igranje v prvi ligi. V kolikor ne bo prišlo do kakšnih rotacij ekip znotraj kraja Starše, kakšnih odpovedi ekip ali sprememb tekmovanja, se bodo v soboto poslovili od 1. PARKL lige.

V petek pred tekmami najprej sol čez ramo, štiriperesne deteljice v denarnice ali pa če kdo rabi podkvice, me lahko kontaktira, na koledaru bo namreč nesrečna številka 13. Skoraj sočasni začetek tekem pomeni, da ne bo možno nikakršno špekuliranje, hkrati pa je vsem ekipam pomembno doseči zmago, saj si le tako lahko bodisi zagotovijo možnosti za 4. mesto, bodisi se izognejo 7. mestu.

Ekipa (KK Ruše ali KK Starše), ki bo pristala na 7. mestu se bo tako 4. aprila, na zaključnem turnirju pomerila z ekipo ŠD Ptujska Gora, ki je osvojila 2. mesto v 2. ligi PARKL.

Ena izmed pomembnejših odločitev, je seveda nadaljevanje tekmovanja po zaključku rednega dela. Že nekaj let je v navadi, da se polfinala odigrajo na dve tekmi, takoj po zaključku rednega dela. Ta del je morda zaenkrat še najbolj gotov, pa čeprav so vsi datumi tekem za razigravanje zaenkrat neuradni, saj jih bodo morali potrditi predstavniki ekip in vodstvo lige. Prav tako je pod vprašajem tudi sam datum izvedbe zaključnega turnirja, ki je zaenkrat načrtovan v soboto, 4. aprila. Ključni bodo seveda naslednji tedni in odločitve oblasti v zvezi z omejitvami gibanja in izvajanja prireditev. Zaenkrat kaže, da si bo finale lahko ogledalo le do 500 “srečnežev”, pri čemer ni jasno, če se igralci in sodniki štejejo zraven.

Beseda še o pokalu PARKL, ki bi se nekako že moral odigrati, ali pa bi ga morali odigrati pred zaključnim turnirjem. Glede na trenutni razpored, je slednje mogoče šele po zaključku lige in glede na “off the record” mnenja in želje igralcev po ekipah, ki so še ostala v tekmovanju, nekako dobivam občutek, da ni prave želje po nadaljevanju in zaključku tega tekmovanja. Kvaliteta igranje tekem pokala po zaključnem turnirju bo po mojem mnenju zelo nizka, zato bi mogoče bilo smiselno razmisliti o zamiku pokala v jesenski del leta. Morda kot uvod v 24. (Kobe-jevo!!!???) sezono lige PARKL, v izogib nepotrebnim stroškom, slabim košarkarskim predstavam in skromnemu občinstvu 499 navijačev.

Vse odločitve bodo sprejete v tem tednu in seveda pravočasno objavljene na spletnih straneh PARKL.

Če vas prične ob razmišljanju o celotni situaciji in sprejemanju odločitev oblivati pot, še ni nujno, da morate v karanteno.

Lep in miren začetek tedna vam želim,
Marko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja