Spet malo zrasli, PARKL 2015-16

Prvaki1

Spet je čas za PARKL. Letos smo malo pohiteli in prekršili nenapisano pravilo, da začnemo po Martinovem. Za tiste, ki so letos prvič zraven lahko povem, da bo letošnja sezona že 19. zapored. Čeprav nas do »okrogle dvajsetice« loči še eno leto, pa je sezona vseeno v znamenju števila 20, rekordnega števila ekip. Posledično nas čaka rekordno število tekem, na teden se jih bo v rednem delu zvrstilo kar 10. Upam, da to pomeni tudi veliko zanimivih poročil in komentarjev na uradni spletni strani. Moje priporočilo, še posebej novim ekipam, pišite jih! Ne bojte se, če boste storili kako pravopisno napako, ne bomo ocenjevali slovnice in pravopisa, bomo pa kaj drugega…

Sodelujoči… Najboljša osmerica je zbrana v 1. ligi. Ekipe čaka 14 krogov, najboljši štirje pa se bodo na zaključnem turnirju pomerili za naslov prvaka. Napovedovanje kdo bodo te ekipe prepuščam vam, vsekakor pa so med favoriti najboljše ekipe zadnjih let, najbrž v ta krog sega tudi novinec med prvoligaši, KK Rogaška. Ob pogledu na rosteje ekip se ne morem znebiti občutka, da je prestopov igralcev med ekipami veliko več kot včasih. Morda je zato še toliko težje napovedovati. Prvoligaško konkurenco sestavljajo poleg novincev Rogaške še prvaki, Adecco Maribor, Ajdas Lenart, Čiro Starše, MCAPRO Rams, Veseli oblački oz. po novem Veseli Vikingi, Rače in Kidričevo. Nočem napovedovati pa vseeno še nekaj besed. Adecco spet v nekoliko spremenjeni postavi.. Močnejši? Ambicije zagotovo niso manjše, kot so bile v preteklih letih, prej obratno. McaPro je vedno ekipa za zaključni turnir, najbrž držijo (ob Pragerskem) tudi rekord po udeležbi na zaključnem turnirju. Pike na i niso postavili nikoli, to je lahko motivacija, pa tudi težek nahrbtnik. Lenart je z lanskih finalom dosegel hiter uspeh, ponoviti ga je vedno težje. Čiro Starše je ekipa, ki je v zadnjih letih vidno napredovala in košarkarsko odrasla. Če bo šlo navzgor tudi letos, jih lahko pričakujemo čisto pri vrhu, hkrati pa se veselimo lepih tekem. Večja neznanka je ekipa iz Rač. Na njihovem rosterju je veliko novih imen. Veseli Oblački so bili lani malo manj veseli. Morda tudi zato sprememba imena, Veseli Vikingi delujejo bolj konkretno, neustrašno… 1.ligo zaokrožuje Kidričevo, ki sodeluje v ligi vse od njenega začetka. Drugo priložnost za dokazovanje med prvoligaši so jim podarili Ptujčani in druge priložnosti so za to, da se izkoristijo.

2. liga je že tradicionalno razdeljena na dve skupini. Podobno kot lani sta to SEVER in JUG. Razdelitev zdrži tudi geografsko, če ne verjamete pojdite pogledat Googlov zemljevid.

Katera skupina je močnejša presodite sami. Na prvi pogled sever? Predvsem je odvisno od novincev, ekipe ETI Hurikani iz Šentilja in KK Ruše. Poleg njih so tu še Adecco Oldstars, Paloma Sladki vrh, KK Starše in Beaujolais. Če vam ime slednjih ni znano in ste se prestrašili ali razveselili, da vas bo pot letos vodila v Francijo, ne bo… Pot vas bo vodila v Rače oz. Fram. Novo ime, a prepoznavni igralci, ki si zagotovo zaslužijo naziv staroselcev. Tisti, ki smo v skoraj dveh desetletjih spremljali razvoj PARKL-a zlahka ugotovimo, da je prav severna skupina nekakšno »novo ozemlje« lige. Favorita si izberite sami, sam resnično ne vem kateri dve ekipi bi postavil v vlogo favoritov za vrh lestvice. Sistem tekmovanja 2. lige omogoča kak spodrsljaj, a nič več kot to. Prvi dve ekipi iz vsake skupine se bodo pomerile za najvišja mesta v 2. ligi in hkrati za možnost napredovanja med prvoligaše.

Južna skupina je letos revnejša za novega prvoligaša Rogaško, vseeno pa so tukaj Ptujčani, ki so se prostovoljno odrekli nastopu v 1. ligi. Seveda vse poti na vrh vodijo preko Pragerskega, še vedno daleč najuspešnejše ekipe v zgodovini PARKL-a. Najbrž se svojih možnosti zavedajo tudi v dveh tradicionalnih ekipah, Tiskarni Ekart ŠD Cirkovce in ŠD Ptujski Gori. Prav Gora je ena od dveh ekip, ki v ligi nastopata od njenega začetka neprekinjeno. Tu je še ekipa Črešnjevca, po krajšem premoru pa se v ligi vrača tudi Dornava.

Prvo žogo vržemo v ponedeljek 2. novembra zvečer, zadnji koš pa bo padel enkrat aprila. Bodite zraven. Na parketu, tribuni, berite poročila s tekem ali napovedujte rezultate :)

Foto: Oliver Kolenič

 

1 odziv

  1. MArio pravi:

    Lepo napisano. Liga je letos tako številčnejša kot tudi močnejša, prva in druga…Naj se igre začnejo :-)!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja