Pred novo sezono, ko bo PARKL postal polnoleten

18. sezona PARKL-a se pričenja prihodnji teden. Napolnili bomo polnoletnost, zagotovo dober razlog, da naredimo sezono kar najboljšo. Saj take so bile že prejšnje, a vsak nov začetek je še posebej zanimiv. V letošnji sezoni bo sodelovalo 17 ekip (čeprav smo upali na 18), dve več kot lani in zato se je spremenil tudi način tekmovanja.

Drugič v zgodovini lige bo 2.liga razdeljena na dve skupini. Skupine so razdeljene geografsko na severno (skupina A – 4 člani) in južno (skupina B – 5 članov). Skupini se bosta v drugem delu združili na tisto, ki se bo borila za vrh 2. lige (mesta 1.-3. iz obeh skupin) in tiste, ki se bodo srečali za zadnja tri mesta na lestvici 2.lige. Najbrž gre pričakovati zanimivo tekmovanje, čeprav tokrat za konec ne bomo videli klasičnega »play-off« zaključka.

1. liga

V 1. ligi sprememb, vsaj glede načina tekmovanja ni. Največja sprememba je prostovoljni odhod najboljše ekipe v zgodovini lige, KK Pragersko, v 2. ligo. S tem se je v 1. ligi sprostilo eno mesto, ki je pripadlo 9. uvrščeni ekipi lanske sezone, ptujski ekipi KPŠ. V letošnji sezoni so moči sicer združili z ekipo KK Ptuj in zato jih boste našli pod tem imenom. Veseli dejstvo, da bo Ptuj imel svojega predstavnika v 1. ligi PARKL. Po drugi strani pa to pomeni, da ptujska košarka žal več nima predstavnika v tekmovanjih KZS…. Ob prevladi mariborskih ekip, bomo tako ptujsko – mariborske dvoboje lahko gledali tudi v dvorani gimnazije Ptuj. Če bodo to pravi derbiji, pa bomo šele videli.

Med novinci v prvi ligi je tudi ekipa KK Lenart. Po lanski uspešni drugo-ligaški zgodbi jih letos čaka težje delo in hkrati vejči izzivi. Če bodo stopali po stopinjah bankirjev, ki so pred njimi prehodili podobno pot, nas čaka zanimiva sezona. Eno od zanimivih vprašanj je tudi ali se bo ekipa NKBM (letos pod imenom Veseli Oblački ? in novim sponzorjem, družinsko zavarovalnico… ) uspela še tretjič zapored uvrstiti na zaključni turnir, morda celo višje kot v preteklih dveh sezonah?

Drugo leto v 1. ligi nastopa tudi ekipa Čiro Starše. Po lanskem dokaj suverenem obstanku so letos močnejši za leto izkušenj. Le teh pa zagotovo ne manjka ekipi Kidričevega. Čeprav že nekaj let niso uspeli z uvrstitvijo na zaključni turnir, pa bo le ta najbrž tudi letos želja in cilj ekipe. Lažje kot v lanski sezoni pa zagotovo ne bo, najbrž težje.

Kljub odhodu Pragerskega je potencialnih udeležencev zaključnega turnirja kar nekaj. V vseh računicah sta za mesta na zaključnem turnirju zasidrani ekipi Adecco in MCAPRO-Rams. Dvakratni prvaki in pokalni zmagovalci so »hočeš-nočeš« spet v vlogi favorita. Izzivalcev je najbrž več, med njih pa zagotovo tudi letos spada mariborska ekipa z najstarejšim stažem v PARKL-u, MCAPRO – Rams. Ali dodaten sponzor pomeni še bolj resen naskok na še neosvojeno bomo videli kmalu.

Za zaključek predstavitve prvoligašev si svoje mesto zasluži še ekipa iz KK Rače. V lanski sezoni so slabo začeli, a odlično nadaljevali in si zasluženo priborili mesto med 8-člansko elito. Ker preskoka iz 2. v 1. ligo je delajo prvič gre pričakovati, da vedo kaj jih čaka.

Kakšno je vaše mnenje o moči letošnjih ekip, vaši favoriti in napovedi sezone? Zaželeni so komentarji, insajderske informacije in še kaj… uspešnost napovedi bomo lahko preverili čez nekaj mesecev, najkasneje v začetku aprila, ko se bo sezona PARKL-a končala.

O ekipah iz druge lige in novincih pa sledi kak stavek v prihodnjih dneh..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja