PARKL – pričakovanj in napovedi pred novo, 17. sezono

Spet je tisti čas v letu, ko se začne PARKL. Pred začetkom nove (že 17. sezone) se moramo spomniti lanske. Ena najbolj izenačenih in kvalitetno najboljših sezon v zgodovini se je zaključila s »sanjskim finalom«.  Stari vladarji PARKL-a, KK Pragersko, so bili tik pred tem, da še enkrat odnesejo naslov, a so zadnje sekunde tekme v nabito polni dvorani II. gimnazije prinesle trenutek za zgodovino. V zadnji sekundi tekme je bil poplačan trud domačinov cele sezone, ki se je dokončno pokazal z izjemno organizacijo zaključnega turnirja. Kaj se je dogajalo na parketu pa tako vemo vsi. Ekipa Adecco Maribor je v zadnji sekundi osvojila svoj prvi naslov v PARKL-u, a »zmagovalci« so bili tudi Pragerčani. Morda ironično, a s svojim prvim finalnim porazom so dokončno dokazali, da so dobri poraženci in pravi športniki.

Letošnja sezona prinaša nekaj sprememb. Manjkata dve standardni drugoligaški ekipi, ki sta ju zamenjali dve novi. Med prvoligaši je mlada ekipa Čiro Starše, v drugi ligi sta dve tako ali drugače  izkušeni ekipi, ki zagotovo tudi tja prinašata dvig kakovosti. Prav tako pa je kar nekaj igralcev zamenjalo sredine.

Prvoligaši so pred velikim izzivom. Kako doseči ali preseči zanimivost in kakovost lanskega tekmovanja?  Glede na to, da smo v PARKL-u vajeni serijskih zmagovalcev je ekipa, ki jo bodo vsi lovili znana. Lanski prvaki KK Adecco Maribor,  bodo morali nase prevzeti vlogo favorita. Pred začetkom sezone se zdi, da so še močnejši kot lani. A nastopajo na dveh frontah, ob PARKL-u še v pokalu Spar in morda jim bo prav uspešno nastopanje tam odneslo kakega nosilca igre. Ne bi bilo presenečenje in morda potrebujemo prav to za še eno zelo zanimivo sezono v ligi.

Ekipa Pragerskega je lani pokazala, da izgubljajo mladostno energijo in zagnanost. Dokazali pa so tudi, da imajo še vedno izjemne izkušnje in košarkarsko znanje, ki jim ga nihče ne more vzeti. Tudi zato bodo nevaren nasprotnik še naprej, posebej v prestižnih tekmah »izjemnega« pomena. Odločilna bo njihov motivacija in želja po novem dokazovanju s praviloma mlajšimi nasprotniki.

MCApro in NKBM sta v lanski sezoni igrala vroče – hladno. Na koncu je bilo dovolj, da sta (zasluženo) postala udeleženca zaključnega turnirja. V letošnji sezoni obe ekipi čaka spet veliko dokazovanja, kako uspešni pa bosta bomo videli kmalu.

Največji osmoljenec lanske sezone je ekipa Klub ptujskih študentov. V lanski sezoni so začeli povsem na vrhu in vztrajali med najboljšimi štirimi ekipami praktično do zadnjega kroga rednega dela. Peto mesto na koncu je bila najslabša uvrstitev na lestvici in to prav po 14. krogu. Marsikoga bi tak razplet sezone spravil v slabo voljo, morda je še najmanj prav ptujčane, ki jih čaka letos še ena zanimiva sezona.

Kidričevo  že dve leti neuspešno naskakuje zaključni turnir, čeprav ne bi bilo presenečenje, če bi se tja uvrstili. V tretje bo morda uspelo, a za to potrebujejo konstantno formo skozi celotno sezono. Morda bo odločilen že prvi del sezone do novoletne pavze.

Na koncu še v Starše, kjer se je prvi ekipi KK Starše pridružila še lani najboljša v 2.ligi – Starše Čiro.  Prva ekipa Starš ima več izkušenj, a od njihove »resnosti« je odvisno kako visoko lahko sežejo. Zagotovo tudi njihov preboj med 4 ne bi bil presenečenje, če bodo pokazali žaljo in izkoristili svoje izkušnje ter se s pravi taktiko lotili nasprotnikov.  Bolj negotov je nastop mlade ekipe Starše Čiro med prvoligaši. Na njih se začne neko novo obdobje. Kvalitativni preskok med 1. In 2. ligo je bil lani zelo velik. Koliko izkušenj oz lanske sezone bodo lahko Čirotovi igralci uporabili v tej sezoni bomo videli. Zagotovo pa bodo nabirali nove in poskušali s hitro igro presenetiti težje, večje in izkušenejše nasprotnike.

V 2. Ligi bomo pogrešali dve ekipi, Majšperk in Dornavo, a zato so tu dve novi, Lenart in Bar Kaučič Utd.

Novinec med drugoligaši so Cirkovčani. Pravzaprav Good Guysi in Cirkovčani, oboji vajeni težkih prvoligaških dvobojev. V 2. ligi jih čaka zagotovo jih čaka prijetnejša izkušnja, kjer bodo tudi zmage pogostejše. Če bodo uspeli zapolniti klop jim najbrž mesto v zgornjem delu lestvice ne uide.

Ekipa Črešnjevca je lani pokazala velik napredek in bila tik pred lovoriko v 2. Ligi. Izteklo se ni po njihovih načrtih, a bogatejši za to izkušnjo bodo morda letos še nevarnejši. A nevarnejša in boljša bo tudi konkurenca.

Občino Majšperk, ki je pred leti poskrbela za kar 4 ekipe in nekaj nepozabnih lokalnih derbijev je ostala le z enim predstavnikom, Ptujsko Goro. Bo večji izbor igralcev, ki jih ima sedaj na razpolago Ptujska Gora pripomoglo k njeni še boljši formi. Že lani so Gorčani odigrali morda najboljšo sezono. Vseeno se na koncu ni izšlo vidnejšo uvrstitev na lestvici, morda pa to leto. Zdaj je ekipa tako številčna, da bodo lahko postavili posebne peterke za tekmo in za »tretji polčas«.

Še naprej se bo košarka igrala v Račah. V lanskem začetku sezone se nikakor niso znašli v 2. ligaški konkurenci, povsem drugače je bilo v drugem delu sezone. Lahko letos pričakujemo uspešno nadaljevanje?

Ekipa Adecco Oldstars  lani vsaj rezultatsko ni bila najbolj uspešna, a to je bil le del zgodbe. V drugi ligi rezultat in uvrstitev na lestivici ni edina pomembna stvar. S svojim pristopom in udeležbo na tekmah so dokazali, da zelo razumejo tudi tisto drugo (ali prvo) bistvu tekmovanja. Kakorkoli, letos so svoje vrste dodatno zapolnili z nekaj prvaki in MVP-jem finala. Očitno imajo v svojih načrtih dodati tudi tisto rezultatsko uspešnost.

Na koncu ostaneta še novica v PARKL-u. Nona Lenart in Bar Kaučič Utd. bosta nevarna nasprotnika v 2. ligi. Lenart ima dolgoletno košarkarsko zgodovino, po dolgem času pa so se odpovedali tekmovanjem pod KZS in se prvič preselili v PARKL. Da znajo igrati košarko zato nihče ne dvomi, če jih to postavlja v položaj prvega favorita pa bomo videli kmalu. Drugi novinec je ekipa BarKaučič Utd. Pogled na njihov roster nam hitro pove, da niso čisti novinci. Mnogi med njimi so v bližnji ali malo daljši zgodovini že igrali v PARKL-u.

V vsakem primeru se nam obeta zelo zanimivo drugoligaško tekmovanje, kjer bo vsaka zmaga pomembna in jo velja proslaviti tudi v drugoligaških »tretji polčasih«.

Ta predolgi zapis je v bistvu namenjen vašim komentarjem in napovedim sezone. Pričakujemo vaše komentarje, napovedi, misli in še kaj 😉

BL

9 odzivov

 1. aktivni opazovalec pravi:

  Igralci se že veselimo pričetka sezone ! Grizli bomo na vsaki tekmi . Naj bo PARKL še naprej, kot je Stanislav enkrat dejal , liga s srcem in dušo !

 2. aktivni opazovalec pravi:

  Predlagal bi samo eno stvar, v kolikor ta ni že dorečena . Kadar se tekma konča, naj predstavnik domače ekipe pošlje odgovornim vsaj rezultat tekme , do 1 ure po koncu tekme, da mi ostali , ki nas rezultat tako ali drugače zanima , dobimo nek hiter feedback o tekmi .
  Parkl pozdrav do prihodnjič .

 3. Multipraktik pravi:

  Dober uvod, se kar strinjam; menim, da bo letos liga močnejša, tako 1. kot 2. in s tem še bolj napeta….tekmovalnosti ne bo manjkalo vendar absolutno je potrebno ohraniti pozitivni duh lige, kjer je v ospredju fair-play, druženje po tekmi, komentarji, pozitivne provokacije, zajebancija ipd. Omeniti je treba še pokalno tekmovanje v okviru PARKL-a, ne? Veliko uspeha vsem, pa ne pozabimo da gre le za šport in zabavo!

 4. veteran pravi:

  Po napovedanih presenečenjih in okrepitvah v letošnji sezoni je zame na listah samo eno presenečenje. Aljoša Hodnik. Pozdravljen spet v svetu košarke.

 5. dLOOKman pravi:

  Pozdravljena PARKL familia.
  Pozdravljen Aljoša, pa Slavc, pa…
  Pogrešam pa malo Baumana,Jazbeca, Kaučiča, Goričana, Dornavo, Majšperk, …(al’ sem kaj spregledal?)
  No, kakorkoli že. Jutri račani gostimo lenarčane.
  Glede na njihove ideje o takojšnji 1. ligi tako ali tako nimamo šans.
  Bomo pa dali vse od sebe, da dokažemo nasprotno.

 6. Vosek pravi:

  Ja res kolko zgleda bo letos napeto prvenstvo v obeh ligah.

 7. Vosek pravi:

  Aja kaj pa kaj raspored za ostale tekme, bo tudi pocasi na raspolago,al sem ga kje spregledal? Da lahko malo spekuliramo.

 8. Stanislav pravi:

  Vodje ekip so ga že dobile na mail. Za ostale pa bo na voljo pod menijem Dokumenti+.
  Preurejamo zdaj še malo stran in bo tudi to urejeno še ta teden.

 9. Battisti pravi:

  Pozdrav,

  Meni je zelo žal, da recimo ekipe iz Dornave ni zraven. Dobro druženje in dejstvo, da ekipa Adecco v kakrsnikoli postavi :) ni nikoli izgubila od Dornave v nasi zgodovini kluba..dodatno zalosti odhod “redne stranke” :) Morda pa je le zacasno in bo comeback toliko boljsi. Pohvala za clanek. Mislim, da je v nasi ligi veliko ljudi, ki bi lahko dodali ali napisali kaksno. Deljenje mnenj in izkusenj nas bo naredilo samo boljse, vidnejse in ligo atraktivnejso. Kar se mnenj o ekipah samega avtorja clanka tice, so..zanimiva. Roster tak ali drugace, vcasih smo kot mali otroci in vsi ze za vsakega vedo, kdo bo igral in kje bo igral. samo nihce nic ne pove. Na nek nacin tudi to dela ligo zanimivo in stopnjuje napetost. Za Adecco ekipo v prvi ligi je logicno, da mora sprejeti mesto favorita. Nenazadnje branimo naslov prvaka in poskušali bomo “našo Angie” obdržati “še nekaj časa”. Če pa to ne bo šlo, pa stisk roke boljšemu in to brez vsakega problema. Psihiranje “zunanjih dejavnikov” glede lanske sezone nas je naučilo veliko stvari. Predvsem, da si ne jemljemo h srcu zmag z malo razliko. Neumni komentarji lanskega leta imajo nov začetek še preden smo stopili na igrišče. Naš cilj je uvrstitev v končnico in zbrati toliko točk, da bo to uspelo. Zmage ali tudi porazi, nima veze. Dokler bo liga takšna kot je, sem prepričan, da bodo tekme dobre in zato gledamo izključno na širšo sliko. Nikomur ne bo lahko in prepričan sem, da ekipi Adecco tudi ne. Kar se pa tiče Adecco old stars ekipe, pa najprej tole. Moje mnenje je, da bo letošnja druga liga PARKL najboljša druga liga vseh časov. Novi ekipi, nova tekmovalnost, Cirkovce, legendarna Ptujska Gora, ki je največ kriva, da se je MVP finala odločil igrati drugo ligo, naš derbi z Račami, ki je veliko več kot derbi :), Črešnjevec kot izziv in z ambicijami..enostavno..DOBRO BO. Nikakor pa si ne bi upal napovedat favorita druge lige. Zanimivo pa bo. Na drugi gimnaziji v MB dobrodosli. Pokal PARKL pa bo se ena super zadeva, kjer lahko vsak vsakega dobi, premaga in v eni tekmi dokaže, da so presenečenja..možna. Aha..na koncu pa se ALL STAR tekma, za katero pa verjamem, da bo nekaj podobnega lanskemu FINAL 4 na drugi.. In po vsem tem..Lets play…
  Lp …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja