PARKL novice #8

ZGODOVINA PARKL lige – Ali ste vedeli?

Tokrat smo malo pobrskali po zgodovini Parkl lige. Za rokav smo pocukali Robertina Sevška, ki je v ligi že 19 leto, torej od samega začetka. Kako so potekali začetki, koliko ekip je bilo in kako se je igralo pa v spodnjem intervjuju.

Robertino SevšekNa katerem nivoju je PARKL liga danes?

Mislim, da je PARKL nekje na nivoju 4 lige, bojlše ekipe v prvi ligi na nivoju 3 lige. Srednje visok nivo košarke po mojem mnenju. V tem rangu bi rekel, če kdo ve kaj to pomeni. Torej večina tekem na nivoju 4 lige, posamezne na nivoju 3 lige.

Kako se je PARKL liga razvila?

Zgodba je taka, da smo mi že dve sezoni prej igrali tekme. ŠD Kidričevo, Savateh in Talum smo igrali par tekem. Potem je prišla ideja. Radko Hojak je dal idejo, da bi naredili ligo. On je nekakšen idejni vodja. Mi smo bili seveda takoj za to. Priključil se je takrat Podlehnik, Majšperk in Ptujska Gora, Savateh je odpadel, ker so bli v Talumu enaki igralci in ŠD Kidričevo. Ta liga se je nato začela. Prvo sezono smo bili v tej zasedbi. Novembra je bila prva tekma med Taumom in Kidričevim. Rezultat je bil zanimiv. V prvi sezoni so se rezultati gibali med 30/40 danih košev na tekmo. V drugi sezoni že blizu 50. Nivo se je v prvih letih hitro dvigoval.

Se spomnite prve tekme v PARKLu?  

Jaz sem igral za Kidričevo. Igrali smo na Hajdini. Na osnovni šoli. Tekma je bila izenačena do zadnje minute. Talum je imel v zadnjih sekundah prednost in jo tudi s prostimi meti potrdil. Kaseto še imam nekje doma. Zmagali pa so za 4 točke.

Kaj se je potem dogajalo v naslednjih letih?

Potem je Podlehnik odpadel in so se ekipe v bistvu začele pridruževati. Prva leta je bila meja pri Staršah. Nismo želeli, da se prehitro vse razvije.  Maribor je večji od Ptuja, zato smo omejili to zadevo. Sčasoma je to preraslo in smo dovolili da se razširi tudi na Maribor in okolico. Vsako sezono je bilo nato več ekip. Dolgo let se je igrala samo ena liga – ena kategorija. Nekako od 2004 pa smo se razdelili PARKL v dve ligi. Kakovost je bila enostavno prevelika. Ene ekipe so bile premočne. Eni raje tekmujejo, drugi raje igrajo. Enako je sedaj.

Kakšna je bila ideja lige pred ustanovitvijo?  

Pred prvo sezono smo se pogovarjali ali bomo igrali tekme, ali bomo hodli na turnirčke. Ideja je bila košarkarska tekma, kjer so ekipe opremljene in sodniki sodijo. Temelj te lige je, da so sodniki, z ustriznim znanje, da ekipe igrajo normalno košarkarsko tekmo, da se igra po uradnih pravilih in, da so ekipe ustrezno opremljene. To so bili temelji že prvo sezono. In že uvodno sezono ni bila nobena ekipa brez dresov. Spomnim pa se, da smo imeli na začetku ročne semaforje.

Nivo se z leti viša. Nekaj ekip je tudi odpadlo. Zakaj?

Nekatere ekipe so odpadle. Veliko ekip je odpadlo zaradi tega, ker je liga postajala vse boljša. Dve ligi je bila rešitev. Prva liga bolj tekmovalna, druga malo več igre. Mi lahko sicer govorimo o druženju, zabavi, ampak tekma je vedno tekma, kjer se udari pet igralcev. Ne glede na druženje. Tekma je vedno na zmago, pa ne glede kakšna kakovost, kakšna liga je. To bo vedno tekma. Vsak igra toliko kot mu pripada. Ne mi govorit o druženju. To je lahko pred in po. Tekma je tekma, ne glede ali je rekreacija ali ni. Vedno hoče biti kdo boljši. Ekipe, ki so tekmovalne tekmujejo na višjem nivoju, ostale pa na nižjem. Morda ti igrajo manj zavzeto ali pa raje rečimo manj vlagajo v vse skupaj.

Kaj je glavni vzrok, da je liga tako napredovala?

Mislim, da sta vzroka vsaj dva. Prvi ko se je liga razširila v Maribor, drugi preskok pa so dvorane. Ti pogoji, objektivni pogoji so se dvignili. Danes se igra v velikih dvoranah ne več v malih telovadnicah. Včasih v Kidirčevem niti črt ni bilo. Tudi s prihodom igralcev. Včasih so igrali samo takšni ki niso trenirali. Danes so ti igralci, k iso igrali v prvih ligah itd. Ti danes dvigujejo nivo lige.

Vrniva se malo na kakovost lige. Mislite, da kakovost nekaterih ekip ne sega višje kot v tretjo, četrto ligo?

Zelo težko je narediti primerjavo. Veliko sem prisoten na tekmah tretje, četrte lige. 4 liga ni tako slaba v primerjavi s Parklom. Posamezne tekme v Parklu so nad nivojem 4 lige. PARKL ekipe lahko zmagujejo tudi višje ligaše, vendar vseno je tukaj pod KZS več tekem, sistem. Tudi Adeccovci so premagali drugoligaša, pa vendar ne vemo kako bi se znašli v sistemu, kjer so skozi treningi, tekme. Drugačen ritem je.  Bi pa rad videl eno ekipo celo sezono odigrat v tretji ligi. Bilo bi zanimivo. Lahko pa vsaka naša ekipa premaga tretjeligaša, to pa brez dvoma.

Do kod lahko PARKL seže?

Dobro vprašanje. Do kod lahko gremo? Vprašanje koliko lahko ligo omejimo. Slej ko prej bo Bistrica v ligi, Ruše so že tukaj. Mislim, da bi mogli zajezit ta teritorij. Meni osebno je žal, da se nismo širili proti Ormožu. Ostali se niso strinjali z manoj. V to smer se nismo širili, pogrešam predvsem to. Na drugi smo že v Rogaški, ki je že daleč stran. Podravje – ta del mislim, da ne bomo mogli ustaviti. Mislim, da bo tudi kakovostno vse boljša, igralci prihajajo, večinoma sicer iz Maribora. Kako bodo Ruše naprej bomo videli. Kakovostno se bo zagotovo širila liga. Še vedno tdim to. Posamezne tekme bodo še na višjem nivoju.

Se vam zdi, da je PARKL trn v peti Košarakrski zvezi Slovenije?

Trn v peti? Hmmm.  Poslušam malo iz ozadja te stvari. Nihče javno ne govori o tem. Javno ne, koliko pa se govori iz ozadja pa je druga zgodba. KZS bo prej ko slej naradila en korak. Morala ga bo. Ali bodo približali 4 ligo na nivo naše, ali pa bodo celotno področje četrte lige izgubil. Naslednja ekipa, ki bi lahko prišla je Slovenska bistrica. Igrajo v 3 ligi, sponzorirajo se težko, mlade imajo.. Dejstvo je, da je vsem ceneje igrati v PARKLu.

Kako je bilo včasih v ligi. So bili zaključni turnirji? Kdo je zmagoval?

Včasih ni bilo klasičnega final4. Dve skupini in potem najboljši med sabo. Prve sezone so se odigrale na št. točk. Tista, ki jih je največ zbrala je zmagala. 2, 3 sezono smo imeli že pokal. Večina tega sploh ne ve. Igrali smo z ekipami iz konjiške lige. Zmagovalec tega pokala z njimi. 2,3 krat zapored je bil pokal. Bile so tudi all star tekme včasih. To ni nič novega. Samo malo so se stvari prebudile nazaj.

Kaj poreči o ekipi Pragerskega? Oni so še vedno ekipa z največ naslovi?

Oni so dolgo igrali v 4-ligi v isti postavi. Dve, tri sezone so bili prvaki. Mislim, da si niso želeli naprej v višjo ligo v KZSju. Bila je vedno močna ekipa, potem ko so prišli isti igralci v PARKL so dvignili nivo kakovosti v ligi. Oni so zasluženo pobrali vse naslove. Še zdaj znajo igrati in so še vedno neugodni.

Kako ste sedaj vključeni v PARKL?

Sem predstavnik Kidričevega. Sem na skoraj vseh tekmah. Včasih tudi potreniram. Kot igralec sem prijavljen. Par sekund sem že igral. Če je potrebno pač še malo vskočim (smeh).

Kdo bo prišel v prvo ligo?

Po mojem mnenju Ruše.

Kdo bo prvak prve PARKL lige?

Težko reči. Lahko rečm pa nekaj drugega. Da bo Kidriečvo naredilo vse, da ne bo izpadlo. Mi bi res radi ostali. Smo eni od tistih, ki radi tekmujemo. Po tekmi pa se radi zabavamo in družimo. To ne obešamo kot glavni dogodek. Glavni dogodek je tekma. Tudi izven igrišča se marsikdaj dobimo.

Kaj mislite, da je ključen dogodek, da PARKL še danes obstaja?

Ključnih dogodek  je bil, ko je Radko Hojak, ki je idejni vodja lige odstopil. Hotel je narediti svoj sistem mi pa tega nismo dovolili. Ta prelom bi lahko pokopal ligo, pa nismo dovolili. Šli smo naprej in videli smo naprej. Nismo razcepljali lige. Smo te razlike ki so nastale zaprli, požrli in šli dalje.

Bi radi za na konec še kaj dodali?

Mislim, da sva bila kar izčrpna. Morda ne smemo pozabiti še na en temelj lige. Vsaka ekipa ima en glas. Ko sta sedaj dve lige bi morali morda malce prilagoditi kaj in posodobiti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja