March mathness!!!!

S torkovo tekmo, ki je za rep vlovila rok, za igranje zapoznelih oziroma prestavljenih tekem, med ekipama Starše in Vikingi, smo tudi letos prišli do zaključnih tekem rednega dela 1. lige PARKL.
Slednje pomeni, da lahko lažje raziščemo možne končne razvrstitve, določene stvari pa so že odločene. V nadaljevanju sledi kratek pregled možnih razpletov v zadnjih dveh tednih, ki upam da bo zanimiv za ljubitelje kombinatorike ter kot motivacija koristen za predstavnike ekip, trenerje in igralce.

Če začnemo z vrhom lige, je že precej stvari odločenih. Ekipa Adecco bo tekmovanje zaključila na 1. mestu in čaka na 4. uvrščenega nasprotnika. V tem trenutku je že jasno, da to ne bo ekipa Rams, ki ima zagotovljen nastop na polfinalu FF, saj je v rednem delu osvojila najmanj 3. mesto. Zadnja tekma med njima v zadnjem krogu bo tako bolj revialnega pomena in morda nek lakmusov papir pred morebitnim srečanjem v finalu.

Prav tako je mesto med štirimi zagotovljeno ekipi Vikingov. Po zmagi nad ekipo Starš, so lahko najmanj 4., slednje pa le v primeru, če obe preostali tekmi zgubijo. Do 2. mesta jim lahko uspe le s pomočjo ekipe Rams, ki bi ob obeh zmagah Vikingov, morala vknjižiti dva poraza. Tako je najbolj verjetno (80%+), da bodo Vikingi v polfinalu merili moči z ekipo Rams, kjer je serija v rednem delu izenačena: Rams:Vikingi (74:62,87:85).

Najbolj zanimiva bo borba za zadnje mesto, ki še vodi v polfinale. Zanj se najbolj potegujeta ekipi Icos in ŠD Kidričevo. Obe ekipi imata še teoretične možnosti, da ob popolnem kolapsu Vikingov prideta celo do 3. mesta, ob svojih popolnih spodrsljajih pa lahko padeta celo na 7. mesto in v boj za obstanek v 1. ligi. Matematika daje nekoliko boljše možnosti za uvrstitev med prve 4 ekipi Icos (2:1), je pa najlepše to, da bo o končni uvrstitvi odločala prav tekma med njima v zadnjem krogu (13. 3. 2020 20:45 ). Ne glede na rezultat tekem v predzadnjem krogu (Icosi igrajo proti Rušam, Kidričevo proti Vikingom), bo odločitev tako padla na medsebojni tekmi. V kolikor bi Kidričevo izgubilo proti Vikingom, Icosu pa zmagali proti Rušam, mora Kidričevo za uvrstitev med 4, zmagati za 15 točk ali več, v ostalih primerih, je udeleženec FF zmagovalec omenjene tekme.  Teoretične možnosti (3%) ima tudi ekipa iz Ruš, ki bi omenjenemu scenariju lahko zmešala štrene, ampak bi morala premagati ekipo iz Starš, premagati Icose za več kot 2 točki, ekipa Kidričevega pa mora izgubiti tako proti Vikingom, in tudi proti Icosom. V tem primeru bi zaradi boljše koš razlike na 4. mesto napredovala ekipa iz Ruš.

Icos lahko ob kolapsu in dveh porazih, ter ob dvojni zmagi ekipe Čiro, pristanejo celo na 7. mestu in igrajo tekmo za obstanek. Podobno se lahko pripeti tudi ekipi Kidričevega, ki pa za slednje poleg svojih porazov potrebuje še “pomoč” ekipe Starš, ki mora zmagati proti Ramsom, izgubiti od Ruš, prav tako pa more biti 2x uspešen tudi Čiro. Oba scenarija sta precej neverjetna (Icos 8% in ŠDK 1,5%), glede na možne razplete.

Na repu lestvice so se trenutno tako znašle tri ekipe, ki bodo v zadnjih tekmah iskale pomembne točke, najverjetneje v borbi za obstanek.

Ekipa iz Starš bo verjetno najbolj razočarana nad celotnim izplenom vseh prestavljenih tekem, tako tistih na lastno željo, kot tistih iz drugih razlogov. Najpomembnejša bo prav tako tekma v zadnjem krogu, kjer se bodo pomerili z ekipo iz Ruš. Zmagovalec te tekme se bo načeloma izognil 7. mestu, razen če bo ekipa Starš premagala ekipo Rams, ekipa Ruš pa bo izgubila proti ekipi Icos. V tem primeru morajo Rušanari zmagati za več kot 29 točk. V najbolj črnem scenariju, torej ob dveh porazih in ob dvojni zmagi ekipe Čiro, lahko Starše izpadejo tudi neposredno (8. mesto). Najboljše možnosti matematika daje osvojitvi 6. mesta, vendar z zelo majhnimi razlikami  v verjetnosti med 5. in 7. mestom. Prej opisano 8. mesto je precej neverjetno (6%).

Ruše se poleg malo verjetnega scenarija za FF, lahko povzpnejo do 5. mesta, najbolj verjetno za njih pa je 7. mesto, po zgoraj opisanem scenariju za ekipo iz Starš. Tudi 8. mesto je mogoče (6%), vendar je spet potrebno računati na dvojno zmago ekipe Čiro.

Kot največje stranke smole, so se v zaključek sezone podali varovanci Čirota. Centerska linija je najprej izgubila prvega “towerja” s smučarsko nesrečo in poškodbo, nato pa še drugega, s poškodbo na tekmi proti Rušam. Obema želim čim hitrejše okrevanje, ekipi Čiro pa žal ne morem napovedati nič dobrega. Skoraj gotovo je (85%+), da bodo redni del končali na repu lestvice, saj bi za preboj na 7. mesto potrebovali vsaj dve zmagi (proti vodilni ekipi Adecco in proti vročim Vikingom), za gotov obstanek v ligi (6. mesto), pa zraven tega še poraz ekipe Starše proti Ramsu, zmago ŠDK-ja proti Icosom, zmago Ruš proti Icosom in poraz Starš proti Rušam. Skrajno neverjetno torej (1,5%).

 

Da boste imeli kaj svežega za brati v novem tednu.

Lp, Marko

 

5 odzivov

 1. andi karba pravi:

  Več takšnih “novic”!!!

 2. WaterShek l pravi:

  Samo da pripomnim, mi (Starše) smo na našo željo prestavili samo eno tekmo, ostale so vse druge ekipe oz. so druge ekipe prosile nas za prestavitev termina. Toliko v vednost…

  • Marko pravi:

   Hvala za pojasnilo. Vedel sem, da je tekma z Vikingi bila prestavljena iz originalnega termina na kasnejši termin na vašo željo, tekma z Adeccom pa iz 8. februarja na kasnejši datum zaradi zaprte dvorane (torej želje organizatorja Adecca). Za tekmo s Kidričevim nisem imel infomracije, zato sem zapisal nevtralno (tako tistih na lastno željo, kot tistih iz drugih razlogov).

   • Battisti pravi:

    No tudi tekma med Staršami in Icosi je bila prestavljena iz decemberskega termina na željo ekipe iz Starš. Samo da pripomnim in toliko v vednost.

 3. apollo2 pravi:

  Bravo za članek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja