Komentar: Odpiramo PARKL sezono 2012/13

Čakanje se je končalo. Pred nami je 16. sezona PARKL-a za katero lahko že pred začetkom trdimo, da bo zelo zanimiva. Liga v letošnji sezoni šteje 15 ekip (eno manj kot lani) kvantitativni osip zagotovo še ne pomeni tudi nižje kvalitete, prej obratno. Sezona prinaša tudi veliko sprememb, združitve ekip, nove ekipe in prestopi igralcev med ekipami otežujejo napovedi pred začetkom sezone.

Vsaj  za 1. ligo se zdi, da še nikoli ni bila močnejša in bolj izenačena kot to obeta nova sezona.  Dva nova prvoligaša, NKBM in KPŠ, sta oba sposobna resno ogrožati najboljše in nobeno presenečenje ne bo, če bo kateri od njiju na koncu prebil do zaključnega turnirja.  Seveda ob predpogoju, da bosta stopila korak naprej v primerjavi z lansko sezono.  Vsaj KPŠ je v preteklosti že potrdil, da lahko uspešno igrajo med prvoligaši. Lahkih tekem več ne bo, zato bo želja in resen pristop skozi celotno sezono letos še posebej pomemben. Slednje velja za vse ekipe.

KK Pragersko, dominatorji v PARKLu, ki se ponašajo s petimi zaporednimi naslovi tudi letos sodijo med glavne favorite. Zagotovo še nikoli niso imeli toliko resnih tekmecev, kot se jih obeta letos. Morda je tudi to razlog, da so poiskali okrepitve v svojih vrstah (drugo ligaška ekipa) ter morda še najpomembnejšo iz soseščine. V ligi NBA bi rekli, da se je dolgoletni najboljši strelec KK Rače, Davor Bauman, odločil poizkusiti srečo v ekipi s katero lahko osvoji šampionski »prstan«, a stvar ne bo lahka.

Drugi »prvi favorit« sezone je ekipa KK Adecco Maribor. Za 6. uvrščeno ekipo iz lanske sezone se tak naziv težko opraviči a ekipa, ki je doživela popolno prenovo pred letošnjo sezono vsaj na papirju res deluje izjemno močno. Visoke cilje so si postavili kar sami, podkrepili pa so jih z zelo uspešnim uvodnim nastopom v slovenskem pokalu. Kot zanimivost, ekipa Adecca ima številčno najbolj skromen »roster«. Sicer pa je 14 resnih igralcev več kot dovolj za osvojitev naslova prvaka, to so v preteklosti že dokazovali Pragerčani.

(Vinag) MCAPRO, ekipa, ki je lani skoraj preprečila veselje Pragerskemu bo tudi letos zmožna premagati marsikoga. Vseeno pa se zdi, da tudi odhod trojice pomembnih členov lanske ekipe k mestnemu tekmecu nakazuje razmerje moči. Neobremenjenost ekipe in izkušnje posameznikov so  lahko  njihova največja prednost in strah za marsikaterega nasprotnika.

Ekipi Starše in Kidričevo sta v pretekih letih že dokazali, da sta sposobna uvrstitve v prvo polovico tabele. Obe ekipi sta zadržali jedro in morda bo to njihova glavna prednost. Za obe pa v zgornjem delu tabele najbrž ne bo prostora.

Največja neznanka sezone je združena ekipa Good Guysov in ŠD Cirkovc. Vsekakor zanimiv eksperiment dveh izkušenih ekip PARKL-a. Še posebej v Cirkovcah so lani »trpeli« zaradi pomanjkanja igralskega kadra, kaj jim bodo letos prinesli GoodGuysi, ki so lani končali na zelo dobrem 3. mestu pa bomo videli kmalu. Glede na popolnjen»roster« kakovost in izkušnje ekipa ne bi smela imeti težav pri ohranitvi statusa prvoligaša. Kakšna pa bo kemija na parketu pa se bo pokazalo že zelo kmalu.

Več o razmerju moči bo najbrž znano že do novoletne pavze po 5. krogu. Poleg boja za zgodnji del tabele pa bo zanimiv in za zadaj popolnoma nepredvidljiv še bolj za ohranitev statusa prvoligaša.

Zanimivost letošnje sezone so tudi številčno močne zasedbe ekip. V 1.ligi je tako skupaj prijavljenih 146 igralcev, oz. 18,25 na ekipo kar je več kot v prejšnjih letih.

Z nekoliko manj igralci se lahko pohvalijo 2.ligaške ekipe. 112 igralcev v 7 ekipah, oz. 16 na ekipo. Tudi 2. ligaško tekmovanje bo zanimivo. Na prvi pogled se zdi, da bo tudi to tekmovanje bolj izenačeno, kot je bilo lani. Morda letos ni absolutnega favorita, ki bo odstopal kot sta v lanski sezoni KPŠ in  NKBM. Zagotovo bo nastopanje v 2. ligi manj stresno in bo omogočalo tudi pravo »uživanje« ob igranju. Pogled na favorite v 2. Ligi pa v novem komentarju… Ima kdo željo in veselje ga napisati?

Komentarji in druga mnenja o razmerju moči v prihajajoči sezoni dobrodošla!

Napisal: B. L.

4 odzivov

 1. LiMuBai pravi:

  Prva liga:
  Če bo ekipi Adecco uspelo, da bodo skozi sezono prihajali na tekme vsi…bodo Pragerčani imeli (pre)težko nalogo. Škoda, se mi zdi Baumana…kakšno sezono prepozno se je odločil za to :). Pragerčananom leta verjetno ne gredo tu v plus. Tako, da med tema ekipa se bo (po mojem mnenju) bil boj za vrh. Bo pa fajn gledati borbe za 3-4mesto za FF. Tu pa se bodo skoraj vse ostale ekipe borile do konca. Da vidimo, če bom zadel na polovico sezone 😉
  Moja napoved:
  1.) Adecco
  2.) Pragersko
  3.) GGTEŠDC (mater, dajmo jim naredit anketo za lepšo ime! Vidiš, da majo TEŠ v imenu 😀 :D)
  4.) KPŠ (odvisno, če bodo ekipo med tednom sestavili)
  5.) MCAPRO
  6.) Kidričevo
  7.) NKBM
  8.) Starše

 2. Battisti pravi:

  Stan, ti pa si optimist :). Kar tako nam dat vlogo favorita? Nas cilj ostaja FF, pol pa da vidimo. Bostjan je naredil dober komentar in res, da smo si zadalimcilje, a vsekakor je tezje bit plen kot lovilec. No, smo eno in drugo in upamo na cim boljsi izkupicek. Lp

 3. Battisti pravi:

  Pa se to. Zelo se mi dopade, da se dela na sponzoriranju ekip. Tudi Pragersko z novim imenom. Super. V teh casih se z malenkostmi enostavno da osrecit veliko zadev. Se najbolj v sportu. Seveda mislim na ligo PARKL in to je prava smer za kvaliteto.

 4. LiMuBai pravi:

  Gledam, da sem kar zadel napovedi za prvo kolo. Kdo bo boljši od koga (če gledamo po lestvici). Samo Starše so me presenetile nad zmago nad TEŠom.
  Zato sem jih dal tudi na zadnje mesto.Vidim, da premalo poznam njihovo ekipo po imenih. Glede na tisto tekmo, bi jih moral dati nad NKBM, pa mogoče še kako stopničko gor. Bom videl, kaj bodo Ptujčani naredili v soboto…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja