KK Adecco MB – Pokalni zmagovalci 2014

Kungota, 1.3. 2014
Dvorana OŠ Kungota
Gledalcev: 100
Sodnik: Juhart

Finale pokala PARKL

KK Adecco Maribor : KK MCA PRO 69 : 52 (32 : 29) (3:14, 29:15; 19:13, 18:10)

KK Adecco Maribor: Demir 15, Kolenič, Ternjak 6, Mirt 7, Miklavčič 2, Stojković 11, Vedlin, Petrovič 10, Brolih 3, Želj 15
KK MCA PRO: Koludrovič, Karlo 10, Kneževič, Škobalj, Tadina, Bruči 22, Novak, Pihlar 5, Šabotič 12, Baltič 3, Kočevar

Pa smo dočakali prvi finale pokala PARKL. V pokalnem tekmovanju je nastopilo 15 ekip. Igralo se je v treh krogih. Gostil nas je center DRAŠ in sedaj v finalu Občina Kungota. Odlična infrastruktura in zelo dobri pogoji za košarko. V finalu sta se pomerili ekipi, ki sta zasluženo prišli v finale in ki prav tako zasedata vrh lestvice prve lige PARKL. Da je bila pustna sobota, se je videlo po prihodu gledalcev v dvorano. Pustne šeme pri starih, mladih, harmonika in po pričevanju nekaterih obiskovalcev iz Maribora…tudi žlahtne kapljice in temu primernega gostoljubja s strani domačinov Kungote ni manjkalo. Res prijetno vzdušje na tribunah. Pokal in medalje je prinesel »en čupavi«, ampak po temeljitem pregledu smo ugotovili, da gre za Stanislava Ciglarja, vodjo lige PARKL. Manjkali so samo še sodniki….jah, pa se ustavimo kar tule. Enostavno ne bi bilo pošteno do vseh organizatorjev, vodij obeh ekip, igralcev obeh ekip, do gledalcev, sponzorjev, predstavnikov občine Kungota, pomožnih sodnikov…DA NE pričnem tega poročila s kritiko na račun vodenja sodnikov v ligi in v prigarano organiziranem tekmovanju PARKL. Karkoli rečemo in zakaj rečemo, kaj so razlogi, da se je ponovno pojavil samo en sodnik na tekmi?!? Nedopustno do vseh omenjenih in spoštovanje do Juharta, ki je nase vzel breme vodenja tako pomembne tekme, kot je finale pokala. Če upoštevamo dejstvo, da tule gre za dva velika športna rivala in da so tekme med tema ekipama vedno polne predvsem športnih tenzij, je še toliko bolj nerazumljivo obnašanje PARKL delegacij, ki skrbi za delegiranje sodnikov. Škoda truda vseh prisotnih in omenjenih, ko pa se tisti, ki se vedno počutijo napadene, preslabo plačane in slabo obravnavane, ne želijo ali ne znajo zavedati odgovornosti in dela, ki ga drugi vlagamo v te projekte. Pokalno finale je bilo in bo v prihodnosti eminenten dogodek, kjer se bo PARKL prav tako poskušal predstaviti občinam v Podravju in navdušiti za šport z imenom košarka. A da sami sebi damo tak rdeč karton oz. tehnično, je nedopustno. Na koncu so – smo največ krivi tisti, ki samo iz gole ljubezni do tega športa želijo ali pa želimo vpeljati nekaj svežega, novega in prepoznavnega. In na koncu nepravi držimo glavo tistim, ki obsojajo takšne stvari. Upravičeno obsojajo in obsojamo.

Morda sem in bom s tem uvodom dvignil tenzijo, a posipati se moremo s pepelom. In hvala bogu, da je pri obeh ekipah še vedno nekaj športnega in predvsem PARKL duha in sta pričarali gledalcem zanimivo finale in vse, kar lahko ponudi košarka.

Pa poglejmo malce kronologijo dogajanja. Prva četrtina je napovedala dve stvari. Nervozo Adeccovcev in samozavest ekipe MCA glede na prikazane igre skozi sezono. Adeccovci so v prvi četrtini dosegli zgolj tri točke. Tudi to je premiera za ekipo, ki je igrala v belih dresih. MCA je suvereno kontroliral prostor pod košema, beli brez idej v napadu in brez realizacije tistega, kar je trener Čuješ želel od ekipe. Glasni time out in premor v četrtini je obrodil sadove in končno se je tekma začela tudi za ekipo Adecca. Hitrejša igra, kontra napad in kombinacija conske in posamične obrambe. Odlična igra mladega organizatorja igre Ensarja, ki je prestavil v višjo brzino kompletno ekipo. Tako nekako je funkcioniral Adecco, MCA pa ni našel pravih rešitev in so se podali za njih v netipično igro. Velikokrat so namreč poskušali reševati situacijo bolj ena na pet kot tisto njihovo znamenito 5 na 5. Nivo obrambe je ekipa Adecca dvignila visoko in predvsem je bila opazna veliko večja disciplina v igri. Karlo je v zadnjih sekundah prvega polčasa znižal zaostanek na tri točke z lepo izigrano »trico« in za zanimivo nadaljevanje. Po odmoru pa so veliko odločneje pričeli igralci Adecca. Edini, ki je barko MCA ekipe držal v igri, je bil nepopustljivi legendarni kapetan Bruči. Bruči borec do konca je z zanesljivimi tremi trojkami v tretji četrtini držal upanje. Ostalim pa nikakor ni šlo. Če gledamo kompleten potek tekme, v ekipi MCA samo pet strelcev. Manjkal je prispevek Kneževiča, Baltiča in še koga. V zadnji četrtini je igra na obeh straneh bila »mrtva«, če je to pravi izraz?.. Taktika, nadigravanje in na obeh straneh nervoza, živci, tenzije in »nepreciznost«. Adeccovci so to razbili pri plus 7 dobre tri minute pred koncem srečanja in končno razliko naredili z nekaj dobrimi protinapadi.

Ko potegnemo črto, lahko rečemo, da je ekipa Adecca pokazala več in zasluženo postala prvi zmagovalec pokala PARKL. Prehodni pokal bo tako krasil vsaj leto dni vitrine kluba, medalje pa spominjale igralce na »tisto noč v Kungoti«. Ta večer je bilo več kolektiva in discipline v igri. Ekipa MCA je športno pospremila podelitev pokala, stisk roke in novim ciljem naproti. Obe ekipi jih v letošnji sezoni imata kar nekaj, zato se veselimo že zdaj Final 4 turnirja, ki bo letos potekal v Račah.

O sodnikih sem govoril v uvodu in več besed ni za izgubljati. Vse pripombe se naj razumejo zgolj kot dobronamerna kritika in motivacija za boljši jutri.

Sam zaključek poročila pa namenjam občinstvu. Publika v Kungoti je bila fantastična. Pred turnirjem so nam zatrjevali, da ima v Kungoti košarka dolgo tradicijo in zvesto občinstvo. Vzdušje na tribunah je bilo več kot dokaz za to. In če je kdo pravi zmagovalec tega turnirja, je to občinstvo. Na koncu koncev, se tudi košarka igra za njih in zaradi njih. Vzajemnost dobre volje, športnega duha in pozitivnega zagona, pa naj bo motivacija za nove, boljše projekte v ligi PARKL.

 

Zahvala mojstru Oliju za fotografije, ki jih lahko vidite na FB strani lige PARKL in na Olijevem blogu.

Finalna tekma 1.pokala Parkl lige

Se vidimo v PARKL pokalu naslednjo sezono.

Iz Kungote sem se trudil povzeti: D. Battisti

4 odzivov

 1. veteran pravi:

  Čestitke zmagovalcem za prvo lovoriko v tej sezoni.

 2. Jeanny pravi:

  Fajn tekmovanje ta pokal in dober zaključek v Kungoti. Kateri sodnik je bil delegiran in se ni prikazal? Sram ga je lahko, oz. tistega ki je za to odgovoren.

 3. MultiprAktik pravi:

  Iz mojega komentatorskega mesta sem spremljal oba tekmovalna dneva, torej polfinale in finale, in lahko pritrdim, da je tovrsten format pokalnega tekmovanja odličen, posebej to, da se gostuje v dvoranah, kjer ni PARKL ekipe (še :-) ).
  Glede sodnika Juharta lahko rečem – kapa dol – glede na okoliščine je zadevo speljal vrhunsko; to, da ni bilo drugega sodnika pa je sramota zanj in za tiste, i so za to odgovorni…to je neresno in nesprejemljivo (pa to sezono se to ponavlja vskao malo)!!!
  Kar zadeva samih tekem menim (verjamem objektivno), da je Adecco popolnoma zasluženo dobil ta pokal in sicer predvsem zaradi srčne ekipne igre oba dni; posebej je bilo to vidno v finalu, kjer se ekipa, kljub klavrnem začetku (3-14 po koncu 1. 1/4), ni razpadla ampak pobrala in preobrnila tekmo v svojo korist. Res je, da sem sam član teh “adekovcef” in to v več različnih vlogah vendar sem tudi dovolj “izkušen” (da ne uporabim kake druge besede :-) ), da stvari skomentiram objektivno: MCA je spet kiksnil v odločilni tekmi, kot že toliko krat, Adecco pa je pokazal, da je ekipa “z jajci” in da zna in zmore.
  Kar pa zadeva publiko, samo ena beseda – VRHUNSKO!
  lp.mario

 4. zoki pravi:

  Čestitke zmagovalcem…..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja