Kaj nam prinaša zaključni turnir v Račah?

Zaključek 17.sezone lige PARKL se bo odvijal v Račah. V kraju in dvorani, ki je ta turnir gostila že leta 2008. Tam se je začela tudi serija naslovov KK Pragersko. (op. Pragersko Veterani so slavili že 2 leti prej) Kot že veliko PARKL final je tudi leta 2008 postregel z zanimivo končnico, ki je na noge spravila polno dvorano in razburila marsikaterga igralca.  Serija Pragerskega se je sicer v lanski sezoni končala, a le za las. O razpletu lanskega finala najbrž ni potrebno izgubljati besed, če pa ga je kdo pozabil ali izpustil pa tale povezava ne bo škodila….

Kaj nas čaka v soboto, 5. aprila? Spored polfinalnega dneva je znan že nekaj časa. Zanimivo je, da so prav vsi udeleženci polfinal bili tam že v lanski sezoni. Da bo vse skupaj malo bolj zanimivo so se pari pomešali. Pred polfinalnima obračunoma nas čaka še tekma za obstanek oz. napredovanje v 1. ligo.

KK Rače – KPŠ
Domačini so nekoliko presenetljivi udeleženci play in/out tekme, saj so sezono začeli slabo z dvema porazoma, sledila je vse boljša igre, ki je na koncu z nekaj sreče prinesla 2. mesto. Z najboljšim strelcem 2. Lige  (Aleš Repec) in povratnikom Baumanom, ki se je ekipi  pridružil v 2.delu sezone je ekipa Rač zelo nevaren nasprotnik klubu ptujskih študentov. KPŠ je manjše razočaranje sezone, vsaj v tekmovalnem smislu. Mnogi so jih šteli med resne kandidate za zaključni turnir na tistih pozicijah, ki omogočajo borbo za prvaka. Do neke mere se je ponovila zgodba lanske sezone, s še slabšim koncem. Vloga favorita skoraj mora pripadati prvoligašem, a Rače niso brez možnosti. Če v takih tekmah odločajo izkušanje, oboji jih že imajo, morda Rače še nekaj več.  Posebnost obračuna je tudi sistem tekmovanja na seštevek obeh tekem. Nekoliko zastarel način, ki ga danes redko vidimo na košarkarskih tekmovanjih ima svoje posebnosti.

KK Adecco – KK Pragersko
Glede na lanski zaključek sezone lahko 1.polfinale proglasimo za tekmo dneva. Vprašanj pred polfinalom je veliko. Po sezono polni poškodb se bo Pragersko morda prav na polfinalu zbralo v najmočnejši postavi? Za ekipo 5 kratnih zaporednih prvakov  je dobra sezona, v polfinale pa gredo povsem brez pritiska. Če lahko v polfinale sploh greš brez pritiska? Zagotovo ga bo več na strani prvakov, KK Adecco. Mariborčani so kljub osvojeni trofeji v lanski sezoni in letošnjem pokalu pod dolčenim pritiskom pričakovanj, tistih lastnih in morda še več tistih neprivoščljive konkurence, ki bi polfinalni poraz izkoristila za kakšno na njihov račun. Čeprav so v rednem delu sezone morali priznati poraz proti Pragerskemu in dvakrat MCAPRO so v zadnjem času očitno našli pravo formo. Ekipa nima več izstopajočih igralcev v  kadru, zato pa kaže še več ekipnega pristopa. Pokalni naslov  jim je dal dodaten zagon, letos pa jim lahko pripišemo tudi že izkušenost iz najpomembnejših PARKL tekem. Le te lani še niso imeli… Ekipni pristop pa nikoli ni bil vprašljiv pri Pragerskem, o njihovih izkušnjah pa nima smisla izgubljati besed. Vse to obeta zanimivo, nepredvidljivo tekmo. Po njenju pisca tega komentarja imajo prvaki rahlo prednost, a še večjo vlogo favorita so nosili v lanskem finalu pa vemo kako se je končalo… Skratka ob 17. uri se splača biti v dvorani in v živo pogledati polfinalni obračun.

MCAPRO – NKBM
Drugo polfinale med najboljšo ekipo rednega dela MCAPRO in ekipo NKBM bo dalo drugega finalista. Lani sta se omenjena nasprotnika srečala v tekmi za 3.mesto, tako da bo ena ekipa zagotovo letos storila korak naprej. Bolj kot tista tekma so merilo vse njihove tekme v rednem delu parkl-a in končna uvrstitev letošnjega rednega dela. MCAPRO gre zato v tekmo kot favorit, a najbrž se sami še kako zavedajo nevarnosti, ki jim preti s strani bankirjev. Mariborski MCAPRO je lepo presenečenje sezone. Krog pred koncem so si zagotovili mesto št.1, čeprav so že v tekmi 3. kroga zardi težje pošodbe ostali brez najboljšega strelca prejšnje sezone Auerja. Kaj in kako bi sezona potekala z njim lahko le razglabljamo, vsekakor pa mu želimo čimprejšnjo vrnitev pod koše. MCA je najboljša ekipa rednega dela tudi po zaslugi Bručija, ki je z dobrimi 25 točkamina tekmo postal najboljši strelec 1.lige in tako tudi simbolično nadomestil poškodbo Auerja, lani najboljšega v tej kategoriji. Ekipa MCA je sestavljena iz bolj pa tudi manj izkušenih PARKL igralcev. Ko govorimo o izkušnjah je tu trener in vodja ekipe Branko, ki iz leta v leto sestavlja odlične ekipe. Nekako manjka le še pika na i, zmaga v odločilnih tekmah. Prva odločilna bo že polfinalna proti NKBM. Slednji so z drugim zaporednim polfinalom postali pomemben člen 1.lige. Ob dobrem dnevu bi lahko premagali vsakega tekmeca. Najboljši strelec Smaka ima ob 18 točkah na tekmo še veliko pomoč v drugih igralcih. Kar 5 jih ima več kot 12 točk na tekmo. Vsekakor se nam obeta tudi tukaj zanimiva tekma, morda zelo lepa napadalna košarka, čeprav odločilne tekme bi se naj zmagovale v obrambi…

Kljub mnogim zanimivim tekmam in dogodkom, ki so v letošnji sezoni potekali pod okriljem PARKL-a nas vrhunec čaka v Račah. Polfinalni dan bo morda še bolj zanimiv kot finale, ki ga pričakujemo naslednji teden. Čaka nas zanimivo in nepredvidljivo košarkarsko sobotno popoldne v Račah. Tudi organizatorji obljubljajo vse dodatke, ki dajejo PARKL-u tisti čas. Saj veste o čem je govora… 😉

Zapis je namenjen tudi ali predvsem vašim komentarjem in napovedim. Torej kaj pravite vi?

7 odzivov

 1. dLOOKman pravi:

  Boštjan, navrgel si nekaj zanimivih dejstev, primerjav, pričakovanj, favoritov na papirju, možnih presenečenj,… predvsem pa si odlično nakazal, zakaj se bo splačalo priti pogledati dvoboje v Rače. Karkoli je že med sezono zaškripalo in povzročilo kakšno iskro preveč, bo dobilo piko na I. Nekaterim bodo sobotne kvalifikacijske tekme prinesle razočaranje, kdo drug bo morda preseneti. Tekme bodo vsekakor zanimive. Trde za igralce in zanimive za gledalce/navijače. Tudi družabni del bomo uredili, da nam le vreme preveč ne zagode. Pa še kakšno darilce se bo podelilo med tekmami… tudi za dame.
  Parkl-ovci…. pridite! F4 je le 1x v sezoni 😉

 2. bojan pravi:

  super final4! =) kaj pa tekmovanje v trojkah? podelitev nagrad za najboljše strelce =)?

  • dLOOKman pravi:

   Trojke so na finalu, 12.4. ! Vse vedo predstavniki ekip, ki so odgovorni za prijave ( dopis z dne 26.3.) – če to ni prišlo do tebe, se z njimi zmeni !
   Nagrade za dosežke med sezono pa se menda povsod podejujejo na koncu!.. Al ja?

 3. bojan pravi:

  brez sile, samo vprašal sem =) Al ja ? 😉

 4. Lovrenc Mlinar pravi:

  Tekme so bile super. Organizacija pa precej pomanjkljiva, sem bil kar malo razočaran. V dvorani je lep semafor, ki pa ni bil izkoriščen, gledalci smo se tako ves čas napetih in trdih tekem spraševali koliko osebnih napak ima kateri od igralcev. Tudi tiste tablice pri zapisnikarski mizi so tako male, da se številke slabo vidi. Parket so si igralci morali obrisati kar sami (na zadnji tekmi se je le našel en od domačinov, ki je poprijel za brisalko). Pred dvorano ni dišalo po čevapčičih ali čem podobnem, pod nos nam je bila pomoljena vizitka lokalne pizzerije. Tudi pivo so nehali točit po prvi četrtini tekme med bankirji in mca, z obrazložitvijo, da se pa ja pivo da dobit v gostilni Terasa (ki je z avtom oddaljena 5min). Med polčasom ali med tekmami, ni bilo nobenega spremljevalnega programa ipd. Ne vem no, meni se je zdelo ne samo dolgočasno, ampak tudi nezadovoljeno minimalnim standardom/pogojem. So pa bile lepe in napete tekme, ter veliko parkirišče. Lep košarkarski pozdrav.

 5. gledalec pravi:

  Vse ne more bit popolno samo en gril pa je res manjkal 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja