5*****

13. 4. 2019 ob 19:00

@KK Miklavž

Ekipa1234T
KK Adecco2816172586
KK Starše1616131964

Statistika

Poročilo

Spoštovane, spoštovani,

KK Adecco Maribor je postal petič prvak Podravske amaterske košarkarske lige. Priznam, lahko je pisat poročila o zmagah in hkrati vedeti, kako je pisati poročila ob porazih. Velika razlika. Stvar pristopa in emocij, dogajanja in razpleta. Adeccovci v vsej svoji zgodovini niso še nikoli prišli na finalno tekmo tako veliki favoriti, kot letos. To priznamo in smo se tega zavedali. Problem takega zavedanja je, da po drugi strani znamo našteti ducat primerov, kjer se je točno tak scenarij končal klavrno za favorita. Razmišljal sem, kaj je težje. Imeti breme zmage na plečih, ali sproščenost in faktor presenečenja. Tega smo imeli lansko sezono, ko smo malce presenetljivo napredovali po polfinalu v veliki finale in bili neobremenjeni s tekmo proti Ramsu. Na ta način lahko samo dobiš in najbrž, ali pa vsaj podobno, so se počutili naši nasprotniki v letošnjem finalu, KK Starše. Adeccovci edina MB ekipa na zaključnem turnirju in tega že dolgo ni bilo. Sezona drugačna od ostalih zagotovo.

Za marsikoga je uvrstitev Starš v finalno tekmo presenečenje. Debate za ob šanku za tiste, ki niso gledali tekem. Sam menim, da zasluženo in to je pokazala tudi finalna tekma. Adeccovci so imeli tako imenovan »perfect score«. Sam ne vem, če se je v zgodovini lige kdaj zgodilo, da je ekipa prišla do finala brez enega samega poraza. V moderni dobi PARKLa, kjer je tekmovalnost še večja, je vsaj v mojih očeh to dosežek, ki ga je najprej treba ustvariti. Enih 10 ljudi je to po tekmi celo prepoznalo. Namreč, igralci so lahko dobri, pa morda ni kemije. Ekipa je lahko popolna, ali pa tudi ne, eden, dva manjkata in ni enako, ali pa enostavno ni motiva za neko druženje in se prihaja na silo. Vse smo že doživeli in dejstvo je, da za sezono, kot je bila tale, potrebuješ vsaj 14 enakih igralcev. Ne govorim samo kvaliteto igranja. Govorim o karakterju, o želji, o druženju, načinu druženja in predvsem o lastni želji po vsem tem. Od lanskega oktobra, ko smo se zbrali na prvi prijateljski tekmi, pa do sobote, KK Adecco ni zgubil tekme. 17 prvenstvenih tekem in tri prijateljske so dale score 20:0. Na tem mestu respect za dosežek.

Samo finale ima vedno svoja pravila. Izkušnje z finali so bile na naši strani. Seveda govorim o finalih v zadnjem desetletju. V Staršah so namreč še vedno aktivne legende lige, ki so znale v svojih najmočnejših letih parati mrežice nasprotnikov in postavljati strelske rekorde. Vsekakor gre za ogromno izkušenj in predajanja znanja in zmagovalne mentalitete mlajšim. Kulisa v Miklavžu odlična. Polne tribune in dvorana odlično pripravljena za finalni del. Pogrešali smo predstavitev igralcev in še neke zadeve iz protokola. Vseeno odlično in čas za sodniški met.

V skoku je suveren Kac in če se ne motim, je dobil prav vse skoke na vseh tekmah v sezoni. Govorim o začetnem sodniškem metu. Vsa čast Mitja. V prvem napadu omenjeni odpre s trojko in odlično odpre tekmo za KK Starše. Adeccovci pod vtisom favorita in finala nekako počasneje postavljajo igro. Rahel krč, debitanti v finalu in močan odpor nasprotnika na začetku je pomenilo egal tekmo. Za gledalce so bila spektakularna zabijanja Ritlopa, borba veterana Peska, odlična igra Drameta, obramba Stojkovića, bilo je veliko neke taktike in malo manj »igre«, kar pa spet, je za finale normalno. Adeccovci niso bili natančni iz razdalje in zato malce nervozni. Ajhmajer, Vodušek in že prej omenjena Kac in Drame, so odlično postavljali in predvsem umirjali nalete Adeccovcev. Po par minutah na sceno stopi Tjaž Manjevič Kopčič. In to kako na sceno. Vemo, da je Tjaž »sharp shooter« a po drugi strani debitant v finalu in pričakovanja zdaj niso bila ravno v smeri, da postane igralec tekme. In kaj reči po doseženih šestih trojkah v ¼. Vse demantiramo in po zadeti »trici« iz zgubljenega položaja je bilo jasno, da je Tjaž prevesil tehtnico na stran Adecca, ki je ¼ končal za finale z ogromnimi 12 točkami prednosti. Druga četrtina se je končala z identičnim rezultatom 16:16. Razlika je bila v rotacijah. Adeccovci so rotirali deset igralcev, pri Staršah pa se je prav tukaj poznal manjko. Ritem v tem delu tekme ni bil ravno nek vrhunec in na trenutke je bil kar malce moteč za tiste, ki so želeli hitre igre in košev. Polčas prednost Adeccovcev in na pol prazna dvorana med polčasom je dala vedeti, da so gostinci pred dvorano imeli polne roke dela. Finalni dan PARKLa je čas tudi za to in v Miklavžu so se odlično pripravili tudi v tem delu.

Zadnjih dvajset minut v tej sezoni se je pričelo z jurišem Starš in to v velikem slogu. To je bil najboljši del tekme organizatorja igre Drameta, ki je barko Starš pripeljal na minus 4 razlike. Adeccovci niso v tem delu pokazali veliko. Zgrešeni meti in veliko na liniji prostih metov. Tako nekako. V takih tekmah so obrambe all inn in obe strani sta si nakopali lepe smrekice osebnih napak na semaforju. V tem delu igre je daljši počitek dobil Husić in taktično odlična poteza za morebiten juriš v zadnjem delu tekme. Jaske je tega odigral odlično. Borbo pod koši so dobile Starše. Presenetljivo, a z veliko borbe. Žoga je padla v roke v obrambnem in napadalnem skoku in coach Žile je v time outu zgubljal živce ob poudarku na napake in popravek tega dela igre. Razlika za Adeccovce je ponovno naraščala in utrujenost pri črno rumenih je kazala prve znake. Zadnji del lahko označimo kot najbolj »sproščen« del Adeccovcev. Gostje na tej tekmi, KK Starše, so bili obremenjeni z osebnimi napakami in z manjšo možnostjo kvalitetne rotacije v tej tekmi. Kapetan Adeccovcev Stojković, je v tem delu igre pokazal svojo kvaliteto in dokončal oz položil traso za končni uspeh in zmago v velikem finalu. Na koncu je bila razlika kar visoka, ampak v nobenem primeru ni to odraz borbe in motivacije gostov. 86:64 je rezultat za peto zvezdico ekipe KK Adecco Maribor.

Veselje je bilo veliko, saj je poplačan trud za igralce, ki so v to vložili svoj čas in voljo. KK Adecco ni profesionalen klub in nekaj dejstev ob koncu. Imamo igralce z družinami, ki se ne želijo voziti po manj kvalitetnih tekmovanjih od prve lige PARKL po celi Sloveniji. Vsekakor 4 in 3 SKL to sta in zato razrešimo to dilemo za vedno. Plačevati velik denar, da se nam dovoli igrati nam najljubši šport in se vozit cele dneve po Sloveniji ni za nas. Še manj pa v obliki manj kvalitetnega tekmovanja, kot je 1. liga PARKL.  Imamo igralce, ki želijo igrati močno rekreacijo in kakšno tekmo. Poudarjat slogan »brez treninga« se nam zdi malce hecn, ker pri nas je druženje z žogo druženje in zapolnjevanje ali sprostitev za igralce ob vseh službenih in družinskih obveznosti. Vsak pa naj ima svoj moto in korektno in čisto nič narobe. Za ligo so take zgodbe tudi dobre zgodbe. Zasluženo so fantje/Adeccovci pokazali v danih okoliščinah največ, ni pa bilo lahko. Banda, zasluženo ste prvaki.

Imeti ekipo Adecco je odgovornost in hkrati moreš bit pripravljen na izzive s strani lige, drugih ekip, predstavnikov in predvsem samih lastnih igralcev. Ni lahko. Veliko karakterjev in predvsem veliko tekmovalnosti. Vesel sem, da smo ligo PARKL zastopali tudi mednarodno in s tem položili marsikateri temelj sodelovanja za ligo in ostale klube. Ostaja le stvar volje, kdo želi in kdo ne. Če je prva skrb PAKLovcev (in to še preden pridem do šanka) klasična čestitka in takoj verbalni napad na temo, da že spet kupujemo igralce že za naslednjo sezono, potem je tukaj nekaj resno narobe. Najbrž z določenimi nikoli ne bomo ujeli istega imenovalca, ker se v osnovi ne razumemo. Tekmovalnost? Prav tako. Mora bit. Ampak ne z napačnim mnenjem in napačnim drajvom. Tega od Adeccovcev v odnosu do drugih ne boste doživeli. Torej kaj kupujemo? Ne kupujemo mi ničesar. Med sabo si pomagamo v smislu, kdo koga kje pozna in kdo koga rabi. To delamo vsi v lajfu in mi nismo izjema. Košarka pa ni center vesolja za nas. So privatne in pomembne stvari prej. Skrbi za naslednja leta gredo v druge smeri. Prva skrb (ali želja) je najprej dvorana in ustvarjanje košarkarskih pogojev za naprej. Zagotovo ne pokličemo polovico lige in jih vabimo, da igrajo za klicatelje. Radi imamo zgodbe in jih razvijamo generalno v smeri PARKla. Vemo že sedaj, da se kliče tudi naše igralce in vabi v bodisi Branik, finalnemu konkurentu itd. Mi še nismo »klicali« nikamor, ker imamo sponzorske zadeve za »uredit« 😊 in pa za en čas oddelat samo še rekreacijski basket.

Finalno poročilo je in zastor se spusti. Luči se ugasnejo in zmanjšujemo doživetja. Igralci se bodo med seboj srečevali na 3 x 3 turnirjih, ŽKKju in še kje. Naslednje leto je 10. obletnica KK Adecco in že sedaj najavljamo organizacijo finalnega turnirja, v kolikor bo potrjen s strani lige. Navijačem in »zlobnim jezikom/kritikom« želim čim več zdravega basketa in lepega poletja. Vidimo se jeseni in zagotovo vem, da bo letošnja sezona pustila »posledice« pri ostali ekipah. Te bodo naredile ekipe boljše, se drugače organizirale in na koncu bo zmagal PARKL.

KK Adecco MB

A ni to točno to, kar si nekje vsi želimo?

Za konec pa še dve zelo pomembni zadevi.

Tadej Horvat. Presenetil si nas z odhodom. Osebno mislim še veliko truda vložit v to, da si premisliš. S tabo smo zrastli kot ekipa in kot ljudje, košarkarji in organizatorji. Bil si neviden nosilec marsikaterega podviga, ideje in organizacije. Nikoli ne bo dovolj hvale za vse storjeno in doživeto. Veliko spoštovanje za kariero in možnost, da smo lahko uživali s tabo. Slovo od košev ni lahka stvar. Morda ni dokončna, dokler upanje ostaja 😊. Hvala Tedi!

Tjaž Manjevič Kopčič je MVP finala. 8×3 plus 1. Brez dvoma. Ni pa samo to. Tjaž ni manjkal niti na eni rekreaciji, ne na treningu, ne na tekmi. Bil je vedno tukaj in si zasluži naziv »naj adekovec 2019«. Tjaž hvala tebi in vsem ostalim za popolno sezono. Veseli smo, da te imamo in da imava midva tiste najine finte, ki pa jih itak nihče ne šteka. #soldo 😊

FOTOGALERIJA

Hvala Žile, Majkl, Oli, in Franca. Brez vas, ne gre in ne bi šlo.

Se vidimo!

PET!!!

#db

5 odzivov

 1. Vaderms pravi:

  Tedi de v plavon drugo leto :)

 2. Stanislav pravi:

  Očitno Dundek ne loči plavo od zeleno… 😀

 3. Battisti pravi:

  Kupujete? 😱

 4. marko pravi:

  Zdaj je torej jasno, koga si mislil, da kliče igralce…

 5. Apollo2 pravi:

  Ok, Adecco je torej pospravil 5. naslov. Kaj pa ostali klubi? Koliko naslovov imajo ostali klubi? Ima kdo ta podatek? Pragersko vem, da jih ima kar nekaj recimo, za ostale pa ne vem. Obstaja kakšna lestvica, morda celo po letih? Hvala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja